Cele mai citite 10 cărţi din lume


Scris de  Andreea Marinciu

   Într-o lume a vitezei topurile ne marchează existenţa. Asta pentru că sunt o   cale mai rapidă şi mai comodă pentru acumularea informaţiei. Cum arată un top al celor mai citite cărţi din lume? Face Biblia faţă creaţii de tip Twilight?

     1.    Cea mai vândută carte din lume este... Biblia, vândută în 3,9 miliarde de copii în toate variantele ei. Popularitatea Bibliei este datorată credinţei oamenilor potrivit căreia Biblia a fost scrisă sub harul şi influenţa Divinităţii. Această credinţa este susţinută de numeroase citate din Biblie: „toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu”, (2, Timotei, 3:16) sau „căci nici o prorocie n-a fost adusă prin voia omului: ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânați de Duhul Sfânt” (2 Petru 1:21).



2.    După Biblie urmează o carte scrisă de Mao Tse- tung, teoretician al doctrinei comuniste şi preşedinte al Chinei timp de mai bine de treizeci de ani. Cartea sa, Micuţa carte roşie, scrisă în anul 1964 s-a vândut în 820 de milioane de copii.  Micuţa carte roşie este o culegere de citate elaborate de dictatorul chinez, toate acestea având un rol foarte important în cultul personalităţii.

3.    După cartea sfântă şi citatele dictatorului chinez, urmează o carte a zilelor noastre: Harry Potter vândută în  400 milioane de copii. Binecunoscuta poveste a micuţului magician cu ochelari a luat naştere pe ruta Manchester – Londra, când autoarei celor 7 volume i-a venit în minte lumea fantastică a eroului.

4.    După vrăjitorul de la Hogwarts „Pământul de Mijloc” a fost invadat de fiinţele supranaturale descrise de J.R.R. Tolkien în  Stăpânul inelelor. Cele trei volume ale trilogiei Stăpânul inelelor( Frăţia Inelului, Cele două turnuri şi Întoarcerea regelui) au fost vândute 103 milioane de copii.

5.    Cea mai controversată carte din acest top este, de departe, romanul lui Dan Brown. Codul lui DaVinci s-a bucurat de succes încă de la lansarea sa în anul 2006, fiind vândut în 57 milioane de copii. Succesul cărţii este pus pe seama teoriilor conspiraţioniste elaborate de către autor. Acest fapt a fost speculat de Dan Brown care a mentionat, în roman,  de doua ori propoziția „Oamenilor le plac conspira

6.    Vrăjitori, hobiţi şi… vampiri. Pentru ca galeria personalelor fantastice să fie completă în topul celor mai citite cărţi din lume intră şi cele cinci cărţi scrise de Stephenie Meyer. Autoarea Twilight Saga descrie o lume a oamenilor care este supusă poftelor vampirilor. Condimentul volumelor este însă altul: dragostea. Cărţile au fost vândute în 43 de  milioane de copii.

7.    Lumea de basm este continuată cu o poveste de dragoste, poate cea mai celebră poveste de dragoste. Scarlett O'Hara şi Rhett Butler, personajele romanului Pe aripile vântului, au dat viaţă unor personaje legendare în filmul omonim. Cartea a fost vândută în 33 de milioane de copii dar “gurile rele” spun că filmul este mai bun decât cartea.

8.    Think and Grow Rich  este, în galeria cărţilor fantastice, de dragoste şi doctrine, o carte motivaţională. Cartea a fost scrisă de către Napoleon Hil, în 1937, în timpul crizei economice. Cartea care dă soluţii de îmbogăţire a fost vândută în 30 de milioane de copii.

9.    Jurnalul Anei Frank este cea mai vândută carte non-ficţională din lume. După cum numele o spune cartea este jurnalul unei fetiţe de treisprezece ani, evreică, care în timpul invaziilor naziste a stat ascunsă într-o clădire, în Amsterdam. Pe perioada “autodetenţiei” fetiţa a scris jurnalul care a fost vândut în  27 milioane de copii. Asta pentru că adolescenta  credea ca “hartie e mai rabdatoare ca omul.”

10.    Ghidul autostopistului galactic  îmbină lumea dezarmantă a ficţiunii cu comedia. Odiseea spaţială a fost scrisă în cinci volume de englezul Douglas Adama iar cele 17 milioane de exemplare au străbătut Universul.


Sursa:  http://bookstove.com/book-talk/10-most-read-books-in-the-world/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Человеку надо мало

Durerea

Satra - un film Basarabean